CE STII DESPRE OSTEOPOROZA  ?

Definirea osteoporozei: boala caracterizata prin reducerea masei osoase si deteriorarea microarhitecturii tesutului osos ,care duc la fragilitatea oaselor si la cresterea consecutiva a riscului de fractura.

Diagnosticul precoce reprezinte primul pas spre un tratament aplicat la timp.

Reducerea  densitatii osoase(osteopenia) poate fi stagnata ,iar osteoporoza prevenita.

*ne am obisnuit sa consideram durerile de spate si fracturile drept semne inerente ale batrinetii ,lund drept discopatie sau spondiloza cervicala tasarile vertebrale osteoporotice,tratindu le cu indometacin,diclofenac sau alte inflamatorii.

*osteoporoza –scaderea masei osoase si deteriorarea tesutului osos –este supranumita “boala tacuta”,pentru ca rarefierea structurii osoase nu este insotita de dureri.

*aparitia unei fracturi la traumatisme minime ,scaderea in inaltime,deformarile coloanei vertebrale,deficitul de calciu pot semnala prezenta oseoporozei.

*osteoporoza este cea mai raspindita boala metabolica si afecteaza cu precadere femeile,in mod special pe cele aflate la virsta menopauzei .

*desi OMS a declarat osteoporoza drept problema de sanatate publica –a treia ca importanta dupa bolile cardiovasculare si cancer-,nu se fac prea multe pentru depistarea acesteia in stadii incipiente.

*totusi osteoporoza poate fi diagnosticata simplu ,cu o osteodensitometrie care se efectueaza si in cabinetul nostru.

CINE AR TREBUI SA FACA O OSTEODENSITOMETRIE ?

*toate femeile in virsta de peste 35 -40 ani

*toate femeile la menopauza care au avut fracturi

*femeile care au amenoree(incetarea menstruatiei)

*cele care iau glucocorticoizi

*femeile care au probleme cu tiroida

*cele care au avut cazuri de osteoporoza in famile

*femeile care sint foarte slabe

*cele care consuma alcool si fumeaza

*cele care au avut ani de zile deficit de calciu(spasmofilie)

DIAGNOSTICUL OSTEOPOROZEI se poate face ultrasonografic  sau radiologic(dexa)

ULTRASONOGRAFIA CANTITATIVA da informatii cu privire la structura,elasticitatea ,duritatea  deci calitatea osului. Se efectueaza in regiunea calciiului,zona usor accesibila,care contine tipul de os care se modifica cu virsta asemanator cu tesutul osos de la nivelul coloanei vertebrale.Este o metoda simpla ,rapida,neinvaziva ,nedureroasa,precisa,rapida si se poate urmari efectul tratamentului prin repetarea fara nici un risc la fiecare 3 luni.Densitatea osoasa poate fi :NORMALA ( scor T mai mare de -1,0) OSTEOPENIE (scor T intre -1,0 si -2,5)      OSTEOPOROZA (scor T sub -2.5)

DEXA este metoda radiologica de determinarea a densitatii osului.Are dezavanatajul iradierii( 1/3 din doza unei radiografii pulmonare !!!!!!!),da eroare de 2-3%,dureaza mai mult de 20 minute,si se poate repeta numai dupa 2-3 ani!Este mai putin utila cind o persoana are coxartroza sau spondilartroza sau cind persoana respectiva a fost operata la nivelul soldului sau coloanei vertebrale.

OSTEODENSITOMETRIA EFECTUATA LA CABINETUL NOSTRU ESTE O INVESTIGATIE CU ULTRASUNETE( NU RADIOLOGICA) SI ESTE  NEINVAZIVA