Informatii pentru paciente - Obstetrica Ginecologie
Ca în cazul tuturor pacienților Centrului medical Poparlan , clinica  noastra respectă dreptul lor la viața privată, astfel că niciun detaliu medical nu va fi oferit opiniei publice .
Centru medical Poparlan

Ecograf 4D real time

Ecograf 4D real time , printre cele mai performante ecografe din tara. Doriti sa vedeti miscarile bebelusului in direct? La Centrul Medical Poparlan aceasta dorinta va este indeplinita! De asemenea puteti dispune de orice ecografie cu noul ecograf de inalta rezolutie proiectat sa realizeze imagini 2D, 3D, 4D in timp real.

În sarcină sunt recomandate mai multe ecografii, la anumite vârste ale sarcinii, care au scopuri medicale bine definite.

În trimestrul I sunt recomandate:

  • Ecografia pentru diagnostic de sarcină (sub 9 săptămâni)
  • Ecografia de morfologie fetală de trimestrul I (între 11 săpt și 13 săpt+6 zile a€“ vârsta optimă 12 săpt) a€“ se asociază cu bitestul (screening biochimic) pentru aprecierea riscului de anomalii cromozomiale

Aceste ecografii:

  • stabilesc vârsta sarcinii și data probabilă a nașterii
  • localizează sarcina (intrauterin, extrauterin) 
  • depistează sarcinile multiple
  • identifică structurile feta
  • confirmă viabilitatea sarcinii 
  • permite examinarea uterului și a altor structuri pelvine 
  • în anumite situații identifică sau sugerează prezența unor anomalii fetale

În trimestrul II este recomandată cea mai importantă ecografie de sarcină, ecografia de morfologie fetală de trimestrul II a€“ între 20 și 24 săpt, ideal la 22 săpt.

  • examinarea structurilor fetale și depistarea unor eventuale anomalii
  • monitorizarea creșterii fetale
  • examinarea vascularizației fetale, ombilicale, materne
  • observarea mișcărilor și activității fetale
  • examinarea placentei și verificarea cantității de lichid amniotic
  • identifică sexul fetal
  • măsurarea lungimii colului 
  • asistarea unor țeste prenatale (amniocenteza)

În trimestrul III se practică ecografia de morfologie fetală de trimestrul III, între săptămânile 30 și 34, ideal la 32 săptămâni, care practic, repetă pașii urmăriți de ecografia de trimestrul II, cu care se completează; în plus, aduce informații importante pentru apropierea nașterii, prin:

  • monitorizarea creșterii fetale
  • determinarea poziției fătului 
  • verificarea cantității de lichid amniotic
  • ca parte integrantă a profilului biofizic fetal
  • evaluarea poziției finale a placentei și a maturității ei
  • evaluarea stării de bine fetale  (depistarea precoce a semnelor de suferință fetală)

Planning familial

Metodele contraceptive la care puteti recurge in urma consultatiei sunt:
pilula contraceptiva, steriletul,inelul vaginal NUVA RING, metodele naturale, prezervativul, contraceptivele injectabile

Steriletul se poate aplica dupa menstra . Riscul de a ramane gravida cu sterilet este de 2-5%.
Cel mai mic risc este la steriletul JAYDESS.

Noul sterilet hormonal Jaydess, produs de Compania farmaceutică germană Bayer, a primit acordul Comisiei Europene pentru a fi comercializat.

Contraceptivul este conceput pentru a fi purtat în uter timp de până la 3 ani.

Cunoscut drept sistem intrauterin (SIU), acesta a fost creat cu prioritate pentru femeile care sunt în căutarea unei metode contraceptive fiabile şi confortabile pe termen lung, cu doze mai mici de hormoni.

Ecografia sanului

Ecografia sanului se recomanda din 6 in 6 luni pentru depistarea precoce a tumorilor mamare. Frecventa cancerului de san creste in jurul varstei de 25-30 de ani.
Autoexaminarea nu tine loc de control medical periodic! Prin autoexaminare se depisteaza tumorile de peste 2 cm, iar ecografic de la 4 mm. In cazul depistarii unor formatiuni tumorale se recomanda ecografia 3D .
Ecografia sanului este completata cu efectuarea in cadrul laboratorului a examenului citologic frotiu secretie mamara,markeri CA 15-3, dozari hormonale (prolactina,estradiol.progesteron,TSH,Free T4,Anti TG-Ab,Anti TPO-Ab).

Osteodensiometria

Este o investigatie neinvaziva destinata diagnosticarii osteoporozei si stabilirii conduitei terapeutice.

Despre osteoporoza.


Colposcopia / Videocolposcopia + Foto

Ce este Colposcopia?
Colposcopia este o metodă de vizualizare a colului uterin, vaginului şi vulvei cu ajutorul unui microscop binocular numit colposcop. Colposcopia permite depistarea modificărilor precanceroase şi canceroase de la nivelul tractului genital inferior.
Indicaţiile colposcopiei:
• Indicaţia cea mai frecventă pentru colposcopie o reprezintă citologia anormală (test Papanicolau anormal)
• Citologie nesatisfăcătoare recurentă şi citologie cu aspect inflamator persistent în ciuda unui tratament adecvat

• Aspect anormal al colului cu ochiul liber
• Sângerări la contactul sexual
• Urmărire după tratamentul leziunilor precanceroase, împreună cu citologia

Condiţii de efectuare:
Colposcopia nu este un examen care trebuie efectuat de urgenta.
• Colposcopia nu trebuie programată în timpul menstruaţiei, momentul optim pentru această procedură este între zilele 8-12 ale ciclului menstrual, când mucusul cervical este clar şi mai puţin vâscos;
• Colposcopia nu se efectuează în cazul unor inflamaţii cervico-vaginale (acestea trebuie mai întâi tratate), deoarece fragilitatea asociată cu infecţia, sângerarea şi modificările inflamatorii pot compromite vizibilitatea şi deci, acurateţea evaluării colposcopice;
• La femeile în menopauză se administrează un tratament local estrogenic timp de 2-3 săptămâni, înainte de efectuarea colposcopiei;
• Se evită cu 48 de ore înainte de colposcopie: ovulele, cremele vaginale, tampoanele, spălăturile vaginale şi contactele sexuale;
• Este de dorit ca examenul colposcopic să se practice când avem deja un rezultat citologic. Recoltarea testului papanicolau înainte de efectuarea colposcopiei nu este recomandată, pentru că duce la îndepărtarea unor celule, în special din zonele displazice şi la apariţia unor mici sângerări care pot împiedica vizualizarea leziunilor. Nu este recomandată nici efectuarea citologiei după colposcopie, pentru că soluţiile folosite îndeparteaza celulele descuamate şi asfel frotiul va fi sarac în celule.

Cum se efectueaza colposcopia?
Poziţia necesară pentru colposcopie este cea ginecologică, ca în cazul examinarii ginecologice. Se introduce un speculum în vagin pentru a îndeparta pereţii vaginali şi a expune colul uterin, identic cu cel folosit la recoltarea examenului citologic.
Colposcopul , care are rolul de a mări imaginea de mai multe ori este plasat în afara organismului, la o distanţă de 30 cm de vagin.

Etapele examinării colposcopice:
1. Aplicarea de ser fiziologic
2. Aplicarea de acid acetic 3-5% (oţet) – colorează ţesuturile anormale în alb
3. Aplicarea soluţiei Lugol – celulele normale se colorează în brun, iar cele displazice în galben.
Dacă e necesar se va face biopsie (recoltarea de fragmente din zonele suspecte pentru examinare histopatologică).

Este dureroasă colposcopia?
Colposcopia este o procedură neinvazivă, nedureroasă. Examinarea durează în medie 15-20 minute.


Electrocauterizarea

Electrocauterizarea se efectueaza imediat dupa menstra, iar vindecarea completa este in 2-3 luni. Daca leziunea este avansata sau nu s-a obtinut vindecarea, se efectueaza Conizatia sau Excizia cu ansa LLetz.

Orice leziune a colului, vaginului si vulvei trebuie examinata colposcopic. Etiologia concerului de col uterin este virala 99,7 % HPV (papiloma virus uman) - tip oncogen. La laboratorul nostru se efectueza si tiparea virala.

Factorii de risc ai cancerului cervical sunt:

- varsta tanara: nasteri sub 20 de ani, primul contact sexual infectant sub 20 ani
- obiceiuri sexuale, parteneri multipli
- fumatul, multiparitatea, folosirea contraceptivelor coroborata cu libertatea contactelor sexuale
- boli cu transmitere sexuala: HPV, vegetatii veneriene, herpes simplex
- lipsa screeningului oncologic care presupune efectuarea examenului citologic BABES PAPANICOLAU de la debutul vietii sexuale(sub 20 ani) pana la 65 de ani, DE 2 ORI PE AN. Riscul de aparitie a cancerului de col uterin este de 10% pentru femeile care in ultimii 5 ani nu si-au efectuat nici un examen citologic si de 50% la cele care nu si-au efectuat niciodata un examen citologic.
Conduita difera in functie de rezultatul examenului citologic si al colposcopiei:
- tratament pentru ambii parteneri
- elecrocauterizare
- conizatie
- excizie cu ansa LLETZ
- tipare virala
- CERVARIX - primul vaccin impotriva cancerului de col uterin, asigura protectie pe 8 ani pentru tulpinile 16,18,31,33,45!
Vezi detalii CERVARIX.

Ecografie endovaginala

Se efectueaza cu sonda cu tripla frecventa. Permite si urmarirea maturatiei foliculare in investigarea sterilitatii la femeie

Sonohisterografia (SHG) este o tehnică a ecografiei transvaginale care se efectuează prin instilarea transcervicală a unei soluţii saline în cavitatea uterină, oferind imagini din interiorul acesteia, în timpul examinării transvaginale. Tehnica creşte rata detecţiei unei patologii endometriale cum ar fi: polipi, hiperplazie, cancer, fibroame şi aderenţe locale. În plus, SHG poate înlocui anumite proceduri diagnostice invazive şi ajută la optimizarea procesului de selecţie preoperatorie pentru acele paciente care necesită o intervenţie chirurgicală.

Înaintea efectuării sonohisterografiei, pacienta trebuie să facă o ecografie de explorare, pentru ca medicul să poată vizualiza anatomia organelor genitale interne şi pentru reperarea sonografică a structurilor vizate.

Statisticile arată că sonohisterografia (SHG) este mai eficientă decât histerosalpingografia (HSG) în diagnosticul polipilor, fibroamelor intracavitare, aderenţe, septurilor şi al obstrucţiei tubare la pacientele infertile, având o acurateţe mult mai ridicată.

Indicaţii:

Investigaţiile sunt indicate în situaţiile care necesită o evaluare a cavităţii trompelor uterine (în special, dacă mucoasa uterină nu a fost văzută clar la examenul ecografic de rutină); în cazul sângerărilor vaginale datorate existenţei intrauterine a: polipilor, fibroamelor, atrofiei endometriale, leziunilor maligne, defectelor congenitale; atunci când există suspiciunea unor anomalii uterine la pacientele infertile sau cu avort habitual; în evaluarea succesului unei intervenţii chirurgicale de corecţie la nivelul uterului şi al trompelor.

 

Când este bine să vă programaţi

Efectuarea sonografiei este indicată în perioada cuprinsă între sfârşitul menstruaţiei şi ovulaţie (nu mai târziu de ziua a 11-a a ciclului menstrual şi nu mai devreme de ziua a 7-a). În această perioadă, endometrul are o grosime mică, lucru care permite evalurea cu mai mare acurateţe a acestuia. Vă recomandăm să contactaţi call center-ul pentru programare, în prima zi a menstruaţiei, pentru ca examenul să aiba loc în intervalul menţionat. Ulterior, veţi fi contactată şi rugată să completaţi un formular cu detalii medicale relevante pentru procedură. Pot exista anumite situaţii în care procedura nu este necesară sau nu se poate efectua, motiv pentru care se recomandată efectuarea unei ecografii transvaginale în prealabil pentru evaluarea condiţiilor locale.

Pregătire

Înaintea efectuării examinării este indicat să faceţi următoarele analize:

  • Examen Babeş Papanicolau;

  • Prelevare culturi de col;

  • Prelevare secreţie vaginală;

  • Determinare Ag Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma din col;

  • HLG, VSH.

De asemenea, cu scurt timp înainte de procedură, se administrează o medicaţie antiinflamatorie pentru a reduce potenţialul disconfort/durere (la indicaţia medicului). În general, nu este necesară administrarea antibioticelor înainte de examinare, doar în cazul pacientelor cu istoric de boală pelvină sau infecţii uterine (la indicaţia medicului). Nu este necesară ingestia de fluide pentru a umple vezica urinară, dimpotrivă, aceasta trebuie să fie goală.

Metodă simplă de diagnostic, sonohisterografia se poate efectua în condiţii standard şi prezintă un disconfort redus pentru pacientă. Procedura durează aproximativ 10-20  min şi permite vizualizarea conturului tubar şi al cavităţii uterine, iar rezultatul investigaţiei se eliberează imediat

GHIDUL SARCINII

Sarcina este o stare normală (fiziologică).

 

Sarcinile pot fi:

– normale, cu risc scăzut;

– cu patologie asociată.

 

Pentru sarcina cu risc scăzut sunt valabile câteva reguli:

– se recomandă 8 vizite prenatale;

– examenul genital la prima vizită este obligatoriu;

– se recomandă administrarea a 400mg de acid folic/zi cu o lună înaintea concepției și în primul trimestru, pentru profilaxia defectelor de tub neural (sistem nervos);

– de la 16 săptămâni de sarcină se recomandă 60mg fier feros pentru profilaxia anemiei;

– se recomandă 2 ecografii de rutină;

– la 11-14 săptămâni pentru vârsta gestațională, depistarea sarvinii multiple, sindrom Down;

– la 18-22 săptămâni pentru morfologia fetală;

 

Diagnosticul de sarcină: lipsa menstrei va suspiciona diagnosticul de sarcină.

 

Optim, prima consultație prenatală va avea loc între 6-8 săptămâni de sarcină.

Vârsta sarcinii se calculează fie de la ultima menstruație, fie ecografic.

 

Analizele recomandate în trimestrul I:

– grup sanguin și Rh;

– hemoglobină, hematocrit;

– serologia pentru lues, HIV;

– depistarea Hbs;

– examen sumar urină;

– frotiu cito-bacteriologic (FCB);

– frotiu cito-diagnostic (CD).

 

Alte analize:

– glicemia la 24-28 săptămâni;

– repetarea serologiei lues și HIV la 36 săptămâni;

– dozarea hemoglobinei la 28 săptămâni.

 

Pentru diagnosticul Sindromului Down se vor efectua:

– translucența nucală măsurată ecografic în săptămânile 11-14;

– triplu test în săptămânile 15-16.

 

La o sarcină normală nu este necesară administrarea de suplimente de vitamine sau minerale. O alimentație normală echilibrată aduce aportul necesar.

 

Se pot administra vaccinul antitetanic și vaccinul antigripal.

 

Consilierea gravidei privind:

– abstinența la alcool;

– întreruperea fumatului;

– reducerea consumului de cofeină;

– dieta echilibrată;

– îmbrăcăminte adecvată;

– activitate sexuală normală;

– control și tratament stomatologic.

 

Sarcina poate crea stări de disconfort:

– pirozis (arsuri);

– constipație;

– hemoroizi;

– varice;

– dureri lombare;

– micțiuni frecvente;

– insomnie, prurit, sângerare;

– edeme, sialoree.

 

Semne de alarmă ce impun prezentarea la medic:

– sângerare vaginală;

– dureri abdominale;

– edeme, amețeli, cefalee;

– vărsături, tulburări de vedere;

– nu se mai percep mișcări fetale.

 

Semne ce impun internarea:

– eliminare dop gelatinos;

– ruperea membranelor;

– contracții uterine.

 

O sarcină evoluează 40 de săptămâni de la data VM.

 

Se recomandă o naștere normală în absența altor indicații pentru cezariană. În ultimul trimestru de sarcină, gravidele pot participa la cursurile de la “Școala Mamei”, unde sunt prezenta metode și proceduri de respirație, masaje etc. pentru facilitarea nașterii.

 

După naștere, copilul poate fi pus la sân cât mai repede (ore) pentru a facilita lactația.

 

Mobilizarea lehuzei se va face cât mai repede (2-3 ore ) după naștere, iar alimentația va fi reluată cât mai precoce.

 

Orice afecțiune asociată sarcinii transformă sarcina într-una de risc. Aceste situații (HTA, sângerări, uter cicatricial, alte afecțiuni) se vor monitoriza de medicul de familie și medicul de specialitate.

 

Sonoelastografia mamara -

  • Tehnica ecografica de investigare a sanilor;
  • Este noninvaziva, nedureroasa, neiradianta;
  • Dureaza 20-30 minute;
  • Diferentiaza tumorile benigne de cele maligne 
  • Poate fi efectuata la orice varsta, de catre femeile gravide, precum si în perioada de alaptare;
  • Se efectueaza anual, ca parte a controlului de rutina pentru prevenirea cancerului de san;
  • Complementara ecografiei mamare si mamografiei.